Cat a platit Google pentru a ramane in Firefox ?

Cat de important este pentru Google sa ramana furnizorul “oficial” de cautari din browserul Firefox ?

Destul de mult, avand in vedere ca Google a acceptat sa plateasca o suma de trei ori mai mare decat cea pe care au platit-o pentru anul 2010-2011. Conform unui articol al AllthingsD, Google va plati catre Firefox aproximativ 300 de milioane de dolari pentru a ramane motorul de cautare implicit din browserul produs de Mozilla pentru anul 2012.

Aceasta tranzactie se intampla in contextul in care Firefox are o cota de piata in scadere de 25.46%, cu aproape 2% mai putin decat Chrome, browserul produs de Google. ¬†Apare astfel intrebarea naturala “de ce ar vrea Google sa plateasca o suma atat de mare pentru un browser care are o cota mai mica de piata decat produsul propriu ?”.

browser market 2010 2011

 

Conform aceeluiasi articol, Mozilla era deja curtata atat de Microsoft/Bing cat si de Yahoo pentru a cumpara titulatura de motor de cautare implicit din Firefox. Contributia Google din 2010 insumeaza peste 85% din veniturile Mozilla.

Firefox este un browser web open-source realizat de organizatia non-profit Mozilla, a carei misiuni declarata este sa “promoveze deschiderea, inovatia si oportunitatile pe Web”. Incepand cu anul 2004, browserul a devenit competitorul principal pentru Internet Explorer produs de Microsoft si integrat in sistemele de operare Windows.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>