Importanta obiectivelor si a asteptarilor in campaniile online

Marketingul online, desi o alta specie a marketingului, nu face abstractie de la regulile de baza ale disciplinei. Avem deci un produs / serviciu, un buget si ni se cere o campanie.

Nimic mai simplu (!), ar exclama multi marketeri. Putin din asta, putin din aia si gata, am promovat produsul / servicul pana la luna. Insa lucrurile nu sunt chiar atat de usoare si de simple.

In functie de strategia de comunicare se aleg canalele pe care se va marketa produsul: bannere, google adwords, facebook ads, e-mailing, etc.

Intrucat in cadrul campaniilor ce detin un buget mai mare (si cand spun mai mare ma refer la orice trece de 1000 de euro pe luna in buget de media (nu in fee-uri de consultant sau alte costuri necesare)) se pot face mai multe “experimente” as vrea sa atac problema campaniilor mici, si de scurta durata.

Acestea provin de cele mai multe ori de la clienti care experienta putina (sau deloc) cu mediul online, si care vor sa “incerce marea cu degetul” pentru a vedea daca se merita sa investeasca mai mult, de obicei bugetele variind in jurul sutelor de euro.

Privind din curtea clientului arata cam asa “bag 100 de euro dar vreau sa scot cel putin 200”, si nu este nimic gresit la aceasta gandire atata timp cat cunoastem mediul si variabilele.

Daca vorbim despre un produs/serviciu care este deja un brand (cunoscut de preferinta), care se vinde online, site-ul este utilizabil (este pregatit pentru vanzarea online), si plata se poate face online, atunci gandirea de return on investment 100%  (bagam 100 scoatem 200) nu este neaparat deplasata.

Ce se intampla atunci cand clientul alege sa cheltuiasca o suma mica, se asteapta sa castige dublu iar asteptarile lui nu sunt indeplinite?

Fara echivoc asteptarile si obiectivele sunt notiuni diferite si trebuie definite ca atare. Obiectivele sunt de obicei numere, obtinute (in general) in urma extrapolarilor, care sunt stabilite in clar, in functie de buget, de canal.

Stim ca un banner web are un CTR de x% prin urmare daca investim 100 de euro in bannere vom primi x vizite. Din x vizite, stim ca rata de conversie a industriei este de x% prin urmare consideram ca am putea vinde Y produse. Asta este formula scurta.

Obiectivele trebuie indeplinite pentru ca de obicei ele garanteaza existenta unor noi bugete in viitor.

Asteptarile in schimb sunt notiuni subiective care de cele mai multe ori sunt mult mai mari decat obiectivele si care tin mai degraba de intuitie.

Problemele de obicei apar atunci cand clientul “crede” ca stie mai multe decat stie de fapt despre cum trebuie gandita si implementata campania.  Cand se intampla asta, “asteptarile” primeaza, devin nerealiste si nu sunt atinse.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>