Adevarul despre piata de mobile din Romania

Piata de mobile din Romania este o nebuloasa, mai ales cand vine vorba despre smartphone-uri. Nimeni nu stie clar cate telefoane s-au vandut, nimeni nu stie cate sunt active sau ce fel de servicii folosesc, se vehiculeaza cifre care mai decare mai impresionante… si totusi, cum ajungem la acele cifre?  La nivel global avem peste 491 de milioane de smartphone-uri. Dar cate sunt in Romania ?

De ce conteaza piata de smartphone-uri din Romania ? Pentru ca nu avem content de mobile, nu avem marketing pe mobile (decat foarte putin) si nu avem aplicatii foarte multe de mobile. Si toate pentru ca “piata totala” de smartphone-uri din Romania este mica, inexistenta sau necalculata.

Asa ca am cautat online, am extrapolat si am ajuns la urmatoarea concluzie: avem peste 1.6 milioane de smartphone-uri in Romania. Mai exact (conform statisticilor si studiilor) 1.606.557 – dar cine le mai numara?.

Cum am ajuns la aceasta concluzie ?

In aprilie 2010 ANCOM (Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii) dadea publicitatii un studiu Gallup conform caruia exista 13.859.191 de persoane in varsta de 16 ani si peste care folosesc telefonia mobila in Romania. In aceelasi studiu se regaseste un coeficient de 1.38 care corespunde numarului mediu de SIM-uri folosite in medie de un roman pentru a utiliza telefonia mobila.

Am putea astfel sa ipotetizam ca sunt 19.125.683 de terminale functionale si folosite in Romania la nivelul anului 2010.

In Octombrie 2011 – GFK da publicitatii un studiu legat de gradul de utilizare a telefoanelor mobile in tarile din Europa de Est, Romania situandu-se pe ultima pozitie cu o utilizare de doar 8.4%.

Extrapoland putem astfel sa spunem ca la finele anului 2011 in romania erau peste 1.6 milioane de terminale care se pot califica pentru atributul de smartphone in utilizare.

Avand in vedere ca datele ANCOM sunt totusi vechi (au aproape 2 ani) – putem “visa” ca am trecut totusi pragul celor 2 milioane de smartphone-uri.

Mai exista totusi o problema. In aceelasi studiu ANCOM, doar (o medie de) 5% din esantion a declarat ca ar folosi servicii de Internet pe telefonul mobil de la furnizorul de telefonie – atat pe cartela cat si pe abonament.

Daca am raporta asta la cele 2 milioane de terminale “visate” la nivelul anului 2012, am ajunge la concluzia ca avem o baza foarte mica, de doar 100.000 de utilizatori activi de internet pe terminalele mobile.

Rezultatele par prea slabe pentru a fi reale, insa ar justifica cu siguranta reticenta companiilor in a investi in marketingul mobil.

Avem deci doar o baza mica de utilizatori sau mai degraba studiile enuntate mai sus nu spun adevarul ?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>