Dezabonarea de la Newsletter: Nu imi face viata grea

Pe masura ce petrecem mai mult timp online, alegem sa ne inscriem in baza de date a diverselor site-uri interesante pe care le gasim pe net din diverse motive. Daca la un magazin online alegem sa ne abonam pentru a primi oferte site-urile de content isi loializeaza cititorii oferindu-le stirile stirile importante direct pe e-mail, evitand astfel posibilitatea ca ei (cititorii) sa uite de site.

Un sistem de abonare la newsletter o necesitate pentru aproape orice prezenta online, atat site-urile de continut (stiri, analize, noutati) cat si cele comerciale sau de divertisment putand benefica de pe urma unei baze de date

Si iata cum, intr-o perioada relativ scurta inbox-ul adresei noastre de e-mail devine din ce in ce mai plin de e-mailuri zilnice, saptamanale sau lunare. Desi newsletterul este o modalitate buna de a primi informatia interesanta in loc de a o cauta proactiv preferintele se mai de-a lungul timpului. Unele oferte nu mai sunt atat de interesante cum le-am gasit initial iar unele stiri si noutati nu ne mai capteaza atentia asa cum o faceau candva.

In acel moment incepem sa cautam butonul de “unsubscribe” din e-mailurile nedorite iar daca nu il gasim vom ajunge cel mai probabil sa marcam mesajele provenite din acele surse ca find “spam” (desi incorect).

Dar ce se intampla cand butonul de unsubscribe exista dar la apasarea lui esti redirectionat catre site unde ti se cere sa te loghezi pentru a iti modifica preferintele de primire a e-mailurilor? Sau chiar in e-mail ti se comunica ca pentru a opri seria de e-mailuri trebuie sa faci un popas pe site.

Un exemplu in acest sens este Ghelir.ro. Le-am urmarit cu interes e-mailurile o perioada foarte lunga (mai bine de doi ani). Era mai comod sa primesc un mesaj cu produsul zilei decat sa intru pe site in fiecare zi. De ceva timp insa mesajele lor nu mai sunt relevante pentru interesele mele. Si pentru a mai scapa de balastul de e-mailuri zilnice pe care le primesc am incercat sa ma dezabonez de la ei.

Surpriza insa:

dezabonare e-mail ghelir.ro

Pentru a scapa de e-mailurile de la ei trebuie sa ma loghez pe site. Si pentru ca nu am mai trecut pe acolo de foarte mult timp, nu imi mai amintesc username-ul sau parola. Si nici nu vreau sa imi resetez parola pentru a ma putea dezabona. Este in fond un efort prea mare pentru orice user. Daca vreau sa ma dezabonez de la newsletterul tau pentru ca eu consider ca nu mai este relevant, nu imi face viata grea.

Motivul din spatele acestui “sfat” este ca exista o sansa mai mare sa interactionez cu brandul tau dupa ce ma dezabonez decat daca ma frustrez incercand sa scap de e-mailurile de la tine. Voi ramane cu un gust amar in urma experientei si sigur nu voi vrea sa mai aud de tine. Decat daca esti Google, ceea ce nu esti.

Ghelir este doar un exemplu de cum poti sa iti incurci abonatii in loc sa ii ajuti. Exista multe alte cazuri mult mai grave in care nu exista buton de unsubscribe, butonul nu functioneaza (este invalid linkul) sau dezabonarea in sine nu functioneaza.

Cele mai frumoase abordari din partea unui sistem de newsletter erau cele care te intrebau in fiecare e-mail daca te streseaza frecventa cu care primesti mesaje si iti dadeau optiunea de a opta pentru un sumar al saptamanii sau lunar.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>