Primul ziar romanesc care introduce plata online

Timpurile se schimba, toate mediile de informare trec printr-o digitalizare mai mult sau mai putin fortata. Pentru cei din televiziune a fost ceva mai usor, pana si OOH-ul a gasit alternativa “digitala”, singurele ramase in urma sunt poate primele surse de informare independente si autonome, ziarele.

Au aparut alternativele, ziare exclusiv online care aduceau informatia utilizatorului mai repede decat o puteau face cele pe suport de hartie. Gratuit pe deasupra. Drept urmare ziarul printat, pe care il gaseam in cutia postala in fiecare dimineata a inceput repede si sigur sa piarda teren. Au inceput si loviturile. Nevoia de a vedea lucruri simple, hilare si de cele mai multe ori penibile in fituici ce prezinta mondenitati precum si asaltul agregatoarelor de continut care au schimbat fata stirilor au dus pe deoparte la scaderea calitatii materialului jurnalistic dar si a vanzarilor de continut “serios”. Daca mai adaugam si imposibilitatea Postei Romane de a livra orice, oriunde deja vedem cu ochi limpezi declinul presei tiparite din Romania.

Au mai ramas cateva nume, pe an ce trece mai putine si mai slabe calitativ, pe deoparte din nevoia de a vedea noroi versus cea de a citi si a intelege fapte expuse in mod neutru pe de alta parte datorita veniturilor in scadere grava pe care aceste publicatii le-au  inregistrat. E clar, nu poti produce continut de calitate in contextul in care nu ai cu ce sa iti platesti oamenii. Oameni buni, de presa, care sa alerge si sa scoata untul din orice subiect ce merita tiparit si prezentat ca atare. Ca in orice verticala de altfel. Nu poti trata oamenii corespunzator daca nu ai medici buni si instrumentar adecvat si nu ii poti educa in lipsa unei programe coerente si a unor profesori dedicati. Presa nu poate exista fara presari si fara plata continutului. Daca maine iti dispare o sursa de venit vei cauta in mod evident o solutie, o alternativa.

In orice prezentare de marketing si vanzari ai sa auzi ca Romania este o piata cu particularitati. O piata, speciala. Desi respecta trendurile internationale, pentru ca si in restul tarilor print-ul a pierdut teren masiv, publicul din Romania reactioneaza, gusta si consuma un alt tip de material fata de cel din … Olanda spre exemplu.

Daca pe plan international ziarele s-au vazut puse in fata unei alegeri pe cat de simpla pe atat de dramatica, aceea de a isi monetiza prezenta online mai departe de clasicele reclame pe care le vezi agatate pe toate gardurile virtuale de cele mai multe ori pentru preturi exagerat de mici, introducerea unui sistem de taxare pentru consumarea informatiei muncite a parut de departe cea mai logica miscare. Diferenta dintre a exista si a nu exista, diferenta dintre viata si moarte pentru unii.

Au facut-o mai intai “gigantii” presei The New York Times, Le Figaro si The Economist si au inregistrat un succes poate neasteptat. Au urmat mai apoi, rand pe rand, tari mai mari sau mai mici si publicatii mai mult sau mai putin populare. Personal, cunosc cazuri in Slovenia, Slovacia si Ungaria.

In Romania nu a avut nimeni curaj cu adevarat sa ia taurul de coarne. Pana azi.

Începând de astăzi, Gazeta de Sud va urma un model de plată deja consacrat în presa occidentală. Nu am inventat roata, dar am decis să o folosim pentru a păstra independenţa şi viabilitatea economică a ziarului. Astfel, cei care citesc Gazeta de Sud pe internet vor avea la dispoziţie un abonament de 2 euro/lună – mai mic decât abonamentul pentru ziarul tipărit – care asigură accesul la toate articolele, anunţurile şi arhiva on line a Gazetei de Sud. În acelaşi timp, vom oferi tuturor vizitatorilor acces gratuit la maximum 15 articole pe lună, iar articolele scurte nu vor fi contorizate.

 

Textul integral aici.

Nu pot decat sa ma bucur pentru cei de la Gazeta de Sud din Craiova, ca au avut curajul de a spune lucrurilor pe nume si de a face ceva in directia asta. Declaratia lor integrala disponibila la link-ul de mai sus reprezinta fara doar si poate expunerea tuturor gandurilor mele legate de acest subiect. Miscarea lor este atat una indrazneata cat si normala dar plina de subinteles pentru cine stie sa citeasca dincolo de poze cu Bianca goala. Nu pot decat sa le doresc succes, pentru ca lupta cu aceasta piata “speciala” nu va fi una usoara. Ne-am obisnuit sa primim mura in gura, gratuit orice ne dorim. Pentru ca asa facea candva partidul. Nu intelegem de ce am plati pentru ceva ce am putea capata gratuit, indiferent de ce este acel ceva si cine a muncit pentru a il produce. Daca tot treceti pe acolo cititi si comentariile. Sunt oameni care inteleg si sustin initiativa si oameni care nu inteleg si probabil nu vor intelege niciodata ca in spatele unor cuvinte asternute pe o pagina fie ea si virtuala exista mai multi oameni, care au muncit, uneori zile in sir, pentru a prezenta in mod direct si neutru timpurile prin care trecem, prin urmare exista costuri.

Alegerea este a noastra, ca intotdeauna. Alegem daca sa existe ceva prin actiunile noastre.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>