Schimbarea la Facebook

În urmă cu doi ani, alertam câteva companii ale căror dimensiuni nici nu contează în acest moment despre investiţiile majore pe care le făceau la acel moment în generarea de fani pe Facebook, alegând simultan să renunţe la site-urile de brand ce se dovedeau prea costisitoare de întreţinut. Retorica, era simplă: investiţi intr-o platformă pe care nu o deţineţi şi ale cărei reguli se pot schimba oricând.

Strigătele mele de temperare a bugetelor aruncate atât spre strângerea Like-urilor au rămas de multe ori fără ecou. Social media şi în special Facebook erau la acel moment the “new hot stuff”. Companiile “mamă” aveau joined business planuri cu Facebook şi nu era chip să faci pe cineva să înţeleagă că investind în creşterea numărului de fani va avea recul în viitorul nu prea îndepărtat.

Site-urile de brand, asimilate din raţiuni de costuri sub umbrela unei singure agenţii, de obicei din India,  au fost abandonate sau rezumate la un update de produse o dată la 3 luni. Aveam sute de mii de fani pe Facebook şi asta conta, că putem să comunicăm cu o parte din ei gratuit sau la costuri ce rivalizau alte medii.

Şi iată că schimbările nu au întârziat să apară. Oricât de logică sau benefică ar fi alegerea platformei de a filtra updateurile “irelevante” pentru utilizatori venite din partea brandurilor, adevărul este că pentru a porni o conversaţie, ai nevoie de un interlocutor, iar dacă mesajul tău nu poate ajunge la el, atunci nu va mai exista decât un monolog. Şi aici intervin banii.

Strategiile de comunicare ale companiilor nu s-au schimbat fundamental, ci s-au adaptat, pe ici pe colo, la noile tendinţe. În continuare scopul este de a transmite comunicări în masă, cu un mesaj de cele mai multe ori comercial, livrat de preferinţă în target, după cum poate fiecare mediu. Cât mai ieftin cu putinţă. Ceea ce duce, mai devreme sau mai târziu la clutter.

Practic, ceea ce face acum Facebook este ceea ce orice televiziune, revistă, ziar, reţea de outdoor şi post de radio ar fi trebuit să facă în urmă cu mult timp. Să îşi cureţe conţinutul.

Strategia de a crede ca o platformă ce nu îţi aparţine îţi va livra mesajele, comerciale sau nu, gratuit unei mase de oameni a fost greşită de la bun început. Facebook-ul este o unealtă, nu centrul activităţilor online.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>